Γλαύκωμα

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση που παρουσιάζουν οι ασθενείς. Επιστρέφοντας για λίγο στην ανατομία του ανθρώπινου οφθαλμού, ας θυμηθούμε ότι το πρόσθιο τμήμα του ματιού πληρείται από το υδατοειδές υγρό το οποίο παράγεται από το επιθήλιο του ακτινωτού σώματος του ματιού. Αν αυτό το υγρό δεν αποχετεύεται με την ίδια αναλογία με την οποία παράγεται, η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνεται ραγδαία. Η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού δεν επιτρέπει την σωστή και ομαλή λειτουργία του οπτικού νεύρου το οποίο και στραγγαλίζεται κυριολεκτικά ενώ σύντομα ακολουθούν και άλλα τμήματα του οφθαλμού (π.χ. θόλωση κερατοειδούς).

Διακρίνονται δύο βασικά είδη γλαυκώματος, το χρόνιο και το οξύ γλαύκωμα. Στο χρόνιο γλαύκωμα το οποίο προσβάλλει μεσήλικες και υπερήλικες, η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι αργή και ανώδυνη. Τα σημεία του αμφιβληστροειδούς που πρώτα υπόκεινται σε βλάβη είναι αυτά που μας επιτρέπουν να βλέπουμε “με την άκρη του ματιού μας” (περιφερική όραση- περιφερικός αμφιβληστροειδής). Για τον λόγο αυτό η όποια βλάβη μπορεί να μην γίνεται αντιληπτή για αρκετό χρονικό διάστημα, έως όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει αρκετά.

Στο οξύ γλαύκωμα, που πάντως είναι λίγο σπανιότερο, η πίεση στο μάτι αυξάνεται ραγδαία και φθάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ο πόνος που αισθάνεται ο ασθενής είναι αφόρητος. Η κατάσταση αυτή είναι σαφέστατα μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο ασθενής παρουσιάζει οίδημα και θόλωση κερατοειδούς, ενώ η κόρη του οφθαλμού είναι διασταλμένη και δεν αντιδρά στο φως.

Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος επιτυγχάνεται φαρμακευτικά με ταμπλέτες ή σταγόνες (κολλύρια) τα οποία ελαττώνουν την ενδοφθάλμια πίεση είτε μειώνοντας την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού είτε αυξάνοντας την αποχέτευση του. Στην περίπτωση του χρόνιου γλαυκώματος είναι σημαντικό να διαγνωσθεί η ασθένεια έγκαιρα ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην όραση. Στην περίπτωση του οξέος γλαυκώματος η φαρμακευτική αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και ισχυρή. Πέρα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση, πάντως, το γλαύκωμα αντιμετωπίζεται και με χειρουργική επέμβαση (ιριδεκτομή-τραμπεκουλεκτομή) η οποία αποσκοπεί στην διάνοιξη αποχετευτικών οδών για το παγιδευμένο υδατοειδές υγρό.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.